neděle 3. června 2018

Rodačka z Čeložnic vystavuje v Radniční galerii

Autorka Růžena Sedlářová obraz pojmenovala Čas bledulí.

Kyjov – Pochází z Čeložnic, a tak odsud na výstavu do Kyjova přicházejí její příbuzní i známí a nechávají v návštěvní knize pochvalné zápisy na její adresu. Řeč je o Růženě Sedlářové (nar.1946), která vystavuje své obrazy v Radniční galerii.

Výstava má název Krajinou domova. Najdeme tu obrazy přírody inspirované okolím rodných Čeložnic, ale i Bruntálska, kde nyní autorka bydlí, nebo obraz pobřeží Atlantiku – Růžena Sedlářová žila také několik let ve Velké Británii. Nejraději maluje stromy a moře nebo portrétuje zajímavé lidi. Zastává sympatický názor, že obrazy mají být srozumitelné a dávat lidem radost. 

Původním povoláním je Růžena Sedlářová zdravotní sestra, později pracovala jako vychovatelka a učitelka angličtiny na základní škole. „Malovala jsem už jako malá, ale rodiče tomu příliš nepřáli. Maminka vždy říkala: čmáranice tě neuživí," vzpomíná malířka a kreslířka Sedlářová. Talent přitom zdědila právě po mamince, která byla velmi zručnou a vyhlášenou vyšívačkou slováckých krojů a sama si vymýšlela a kreslila motivy a vzory.

V Anglii, kde pracovala jako pečovatelka a měla dost volného času, se po mnoha letech ke kreslení vrátila. První výstavy Růženy Sedlářové se konaly v letech 2006 a 2007 v Londýně. Po odchodu do penze se své zálibě začala věnovat naplno. Používá především akrylové barvy, zřídka olej. Vzorem jsou jí staří mistři, obdivuje především impresionisty, jejichž tvorbou je částečně ovlivněna.





Růžena Sedlářová ráda maluje stromy.






Žádné komentáře:

Okomentovat