sobota 19. května 2018

Frekventovaná Nerudovka v Kyjově zkrásněla

Kyjov – Část Nerudovy ulice v Kyjově získala novou zahradní úpravu. Prostor mezi vozovkou a činžovními domy je nyní mnohem přívětivější. Živé ploty z habrů zajišťují odclonění od rušné komunikace. Před těmito pásy zeleně byly založeny štěrkové trvalkové záhony s rostlinami vybranými tak, aby prospívaly v klimatických podmínkách jižní Moravy. Před vstupy do domů jsou zpevněné plochy s lavičkami a stojany na kola. Trávník byl založen pokládáním travních pásů. 

Trvalky ve štěrkových záhonech jsou vybrány tak, aby odolávaly klimatickým podmínkám jižní Moravy.
 „Bylo vysazeno 22 stromů - javorů kulovité formy, které se ořezem dobře udržují a jejich výška by neměla přesáhnout čtyři pět metrů,“ informoval Vladimír Šimeček z Technických služeb Kyjov. Obyvatelé domů totiž měli obavy, aby jim stromy časem v oknech neclonily. Projekt ing. Lukáše Lattenberga počítá také s instalací kovových cedulí s laserově vypáleným číslem popisným a veršem z básní Jana Nerudy, jehož jméno ulice nese. 

Zelená stěna z habrů odcloní rušnou křižovatku u autobusového nádraží.
Nová zahradní úprava je výsledkem desátého ročníku soutěže Lipová ratolest, které se ve dnech 24.-26. dubna 2018 zúčastnilo jedenáct družstev studentů středních zahradnických škol z celé republiky. Od roku 2008 pořádá tuto soutěž profesní sdružení Svaz zakládání a údržby zeleně společně s partnerskými městy v celé České republice. Letos se partnerským městem stal Kyjov. Zlatou medaili získalo čtyřčlenné soutěžní družstvo Střední školy zahradnické a technické Litomyšl. Soutěžní plochy jsou v majetku města Kyjova a nadále budou sloužit obyvatelům města.

Bylo vysazeno 22 stromů - javorů kulovité formy.
(Článek vyšel v Novém Slovácku.)

Žádné komentáře:

Okomentovat