pondělí 25. prosince 2017

Fotograf Cyril Gajdík z Ratíškovic opět nejlepší


Ratíškovice - Snímek s názvem Den sváteční vybrala porota soutěže ŽENA WOMAN STRAKONICE 2017 v kategorii černobílá fotografie jako nejlepší a zlatá medaile putovala do Ratíškovic. Soutěž se pořádá jako bienále a fotograf Cyril Gajdík se jí účastní už od roku 2011. Gajdík byl oceněn již počtvrté. Letos se soutěže zúčastnili fotografové z třiapadesáti zemí světa, českých fotografů bylo devětačtyřicet.
Den sváteční. Vítězný snímek soutěže ŽENA WOMAN STRAKONICE 2017 v kategorii černobílá fotografie. Foto: Cyril Gajdík

„Oceněný snímek vznikl při návštěvě rumunského Banátu, ve vesnici Gernik, kdy po nedělní bohoslužbě si chlapi zašli na jedno,“ přibližuje Gajdík, jehož doménou je reportážní fotografie. Zachytil výjev evokující vzpomínky na minulost, kdy těžkou prací sedření muži se v den sváteční nastrojili do černého obleku s bílou košilí, na hlavu posadili klobouk, do ruky vzali hůl a po nedělní mši si zašli do hostince, který ostatně často býval v sousedství kostela, aby užili zaslouženého odpočinku a načerpali sil po celotýdenní tvrdé práci v zemědělství. Cyril Gajdík na svých fotkách nepřikrášluje, nestylizuje, zachycuje život v jeho syrové opravdovosti, prostotě, a nemíjí se účinkem...
Ocenění převzal 3. prosince v Rytířském sálu strakonického hradu, kde se uskutečnilo slavností vyhlášení výsledků a vyhodnocení soutěže ŽENA WOMAN STRAKONICE 2017.  Cyril Gajdík se zde potkal se svým přítelem,  známým pražským fotografem Františkem Dostálem, který byl rovněž mezi oceněnými. "Vždy se rád setkám s lidmi, kteří jsou stejně naladěni," dodává Cyril Gajdík. 

Cyril Gajdík ve své galerii v Ratíškovicích. Foto: Marie Budíková
(Článek vyšel v Novém Slovácku.)

Žádné komentáře:

Okomentovat