sobota 16. července 2022

Kyjovští si připomněli oběti heydrichiády v regionu. Zemřelo třicet tři lidí

Kyjov – Společná vzpomínka na oběti heydrichiády z Kyjovska se uskutečnila v neděli 3. července v kostele Nanebevzetí Panny Marie. Heydrichiáda znamenala období těžkých represí německých nacistických okupantů během druhé světové války ve spojitosti s osobou zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Teror na obyvatelstvu se vystupňoval zejména po atentátu na Heydricha v roce 1942.

„Na popravištích, ve věznicích a koncentračních táborech zemřely tenkrát stovky vlastenců. Mezi nimi bylo i třicet tři občanů Kyjovska, kteří pomáhali veliteli paraskupiny ZINC, nadporučíku Oldřichu Pechalovi, pronásledovanému gestapem,“ připomněla Anna Čarková, předsedkyně spolku Kyjovské Slovácko v pohybu, který ve spolupráci s lékařem a regionálním spisovatelem Jiřím Dunděrou a předsedou Občanského sdružení Omega Plus Vladimírem Výletou vzpomínkovou akci uspořádal. Záštitu nad událostí převzal František Lukl, starosta města Kyjova.

„Mezi padlými byli občané různého vyznání, proto v programu vystoupili zástupci církví i Židovské obce, která ztratila během války 206 příslušníků a v roce 1943 zanikla,“ přiblížila Čarková. „Vzpomněli jsme i osadu Hraničky na hranicích kyjovského a svatoborského katastru, která byla domovem romské komunity a přestala existovat v roce 1940. Jen několik málo jednotlivců přežilo koncentráky a dočkalo se konce války.“

Mluvené slovo střídaly hudební vstupy. Na varhany hrála Alžběta Plachá, na trubku Štěpán Koudela, skotské dudy si přítomní vyslechli v podání Petra Velana. Vít Mareček zahrál na klávesy, zpíval Volf Spitzbard. Na závěr byla přečtena jména třiceti tří spolupracovníků parašutisty Oldřicha Pechala z Kyjovska, které nacisté před osmdesáti lety popravili nebo umučili.

Děkan Vladimír Mrázek na setkání promluvil k přítomným.

„Myslím, že je důležité připomínat i těžké chvíle našich dějin, abychom z nich čerpali poučení. Připomenout si tyto oběti je naší povinností, abychom nezapomněli a celým svým úsilím se snažili o svobodu a mír, který, jak v těchto dnech poznáváme, je tak křehký,“ řekl kyjovský děkan Vladimír Mrázek.




Žádné komentáře:

Okomentovat