sobota 6. listopadu 2021

Krytý bazén v Kyjově vzešel z ateliéru SENAA

Ateliér SENAA mohou mít Kyjovjáci spojený s projektem krytého bazénu, který se brzy zhmotní. Kdo za architektonickou kanceláří stojí? Jaká je filozofie jejich práce? Kde nabírali zkušenosti? Na tyto a podobné otázky odpovídá výstava k desátému výročí brněnského ateliéru, která je až do konce roku k vidění v Galerii ve škole při ZŠ J. A. Komenského na Újezdě. 

Výstavní panely s vizualizací projektů a model stavby.

Spoluzakladatel ateliéru SENAA Václav Navrátil (nar. 1983) pochází z Kyjova a právě budovu této základní školy, kterou navrhl známý architekt Josef Polášek, sám navštěvoval. Jeho otec Jan Navrátil tu působil ve funkci ředitele. Bydleli v řadové zástavbě a rodiče svěřili interiér domu zlínskému architektovi. Tak byl již od mládí formován a tříben jeho cit pro estetiku i funkčnost okolního prostředí. Na Kyjovsko se i nyní často vrací, a to do Bukovan, kde si postavil víkendový dům. „Od začátku jsme měli štěstí na investory a teď už si můžeme i trochu vybírat. Za všecky projekty bych jako srdeční záležitost zmínil víkendový dům v Bukovanech, kde jsem byl jak v roli architekta, tak stavebníka a částečně i realizátora. Takže jsem si vyzkoušel i opačné úlohy,“ přibližuje ing. arch. Václav Navrátil.

Zleva: Václav Navrátil a Jan Sedláček, zakladatelé ateliéru SENAA. (Foto: archiv SENAA)

Ateliér SENAA založil v roce 2011 v Brně se svým kolegou z vysoké školy, ing. arch. Janem Sedláčkem (nar. 1981). Sedláček pochází z Prostějova na Hané. Po studiích sbíral zkušenosti v architektonických kancelářích v Los Angeles i v New Yorku. Navrátil pracoval v Rotterdamu, Praze i Brně. Zakázek postupně přibývalo a rostl i počet spolupracovníků. V současnosti má pracovní tým jedenáct členů.

Návrh modernizace městského koupaliště a budovy krytého plaveckého bazénu citlivě zasazuje novostavbu do stávající městské struktury v centru Kyjova a maximálně využívá současného provozního uspořádání. „Při hledání podoby krytého bazénu město oslovilo několik kanceláří ve vyzvaném výběrovém řízení,“ připomíná Václav Navrátil. „Protože jsme zpracovávali studii proveditelnosti, tak jsme byli mezi oslovenými, byť jsme s tímto druhem typologie zatím neměli mnoho zkušeností. Perfektní znalost místního prostředí a maximální nasazení se vyplatilo. Návrh byl vybrán k dopracování. Následující dva roky se ladil provoz a probíhalo výběrové řízení dodavatele. Aktuálně probíhají demoliční práce a v létě 2022 se můžeme těšit na otevření letní části a za další rok by se měl otvírat krytý bazén.“

Krytý bazén v Kyjově by měl být hotový v roce 2023. (Foto: archiv SENAA)

Na webových stránkách ateliéru SENAA najdeme i vizualizaci návrhu na konverzi pivovaru a mlékárny v Kyjově. „Pro areál kyjovského pivovaru a mlékárny jsme zpracovávali studii proveditelnosti. Jde o prověření prostorových vazeb, možné hustoty zastavění, počtu bytů, parkovacích stání a podobně. Na základě toho se pak vedou další jednání o možné podobě a využití,“ uvedl Navrátil.

„Ke každému zadání přistupujeme individuálně, hledáme nová řešení a klademe velký důraz na proveditelnost stavby. Pracujeme v týmu zkušených architektů a spolupracujeme s řadou specializovaných firem. Zabýváme se všemi oblastmi architektury od urbanismu přes novostavby, rekonstrukce až po návrhy interiérů. Zpracováváme všechny stupně projektové dokumentace. Jelikož pocházíme z Hané a Slovácka, jsou nám blízké tradiční principy a selský rozum,“ dočteme se na webových stránkách společnosti.

„Skutečnou podstatu architektury lze pochopit až časem, soustavným opakováním a zdokonalováním se. Krása domů spočívá v jednoduchosti,“ tvrdí Navrátil. A proč se rozhodl studovat architekturu? „Od malička jsem měl rád kreativní práci. Začalo to asi papírovými modely domů z časopisu ABC. Na gymplu se mi hodně věnoval soused Robert Juřík - architekt, který mě bral na stavby a ukázal mi například vilu Tugendhat a další ikony brněnské moderní architektury,“ dodává architekt z Kyjova. 

 


Žádné komentáře:

Okomentovat