pondělí 27. září 2021

Fotky Miroslava Tichého uvidí ve švýcarském Curychu

Curych – U příležitosti desátého výročí úmrtí Miroslava Tichého z Kyjova byla uspořádána výstava jeho fotografií s názvem „After any given time“ ve švýcarském Curychu. Jde o repliku první mezinárodní výstavy Tichého, kterou slavný kurátor Harald Szeemann představil veřejnosti v roce 2004 na 1. bienále současného umění v Seville.

Výstava fotografií M. Tichého „After any given time“ v Curychu.

„Harald Szeemann tenkrát vybral 27 fotografií z rozsáhlého díla Tichého. Více než polovinu z nich se nám podařilo přivézt zpět do Curychu a nyní je znovu vystavit,“ říká Roman Buxbaum, zakladatel umělecké Nadace Tichý oceán. Další fotografie byly také součástí kurátorského výběru, ale v Seville vystaveny nebyly. Ve vitrinách jsou k vidění fotoaparáty vlastní výroby, brýle, čočky, tisky s tiskovými deskami a negativy Miroslava Tichého. Součástí expozice je i 52minutový film „Tarzan Retired“ Romana Buxbauma, který zprostředkuje hlubší vhled do umění a myšlení Miroslava Tichého. Rázovitého umělce, kterého místní vnímali jako podivína a životního outsidera. 

Harald Szeemann (1933-2005) byl švýcarský kurátor, výtvarník a historik umění. Szeemann se stal kurátorem více než 200 výstav, z nichž mnohé byly charakterizovány jako průkopnické. „Přestože se Harald Szeemann s Miroslavem Tichým osobně nikdy nesetkal, setkání Szeemanna s Tichého fotografickým dílem bylo osudové,“ podtrhuje Buxbaum. „Bienále ve španělské Seville v roce 2004 bylo jednou z posledních velkých výstav Haralda Szeemanna a prvním představením díla Miroslava Tichého na mezinárodní umělecké scéně.“ Následovaly retrospektivy v Kunsthausu Zürich (Domu umění Curych) v roce 2005, výstava v Centre Pompidou v Paříži v roce 2008, v tomtéž roce shlédli fotografie Tichého v německém Frankfurtu, na 16. bienále v australském Sydney a v Mezinárodním fotografickém centru v New Yorku. V roce 2005 obdržel Tichý dokonce „Prix Découverte“ (Cena za objev) renomovaného fotografického festivalu Les Rencontres de la Photographie d´Arles

Slavnostní vernisáž výstavy „After any given time“ se konala v pátek 17. září v nově otevřeném prostoru „Tichý Oceán Curych“ na Lessingstrasse 9 v rámci Curych Art Weekendu. Jedná se už o čtvrtý ročník akce, kterou pořádá nezisková organizace Curych Art Weekend, jejímž cílem a posláním je spojovat hlavní veřejné a soukromé umělecké instituce v Curychu. Výstava fotografií Tichého zde potrvá do 28. listopadu 2021. 

                                                                
Roman Buxbaum, profesí lékař se zájmem o umění, byl s Tichým dlouhodobě v kontaktu. Jeho prarodiče bydleli v Kyjově jen pár metrů od domku Miroslava Tichého, rodiny se přátelily, v podkroví míval Tichý malířský ateliér. V 70. letech komunisté budovu znárodnili a Tichý sem ztratil přístup. Buxbaum se rozhodl v současné době zchátralý objekt rekonstruovat a vytvořit zde moderní galerii, která by nesla Tichého jméno. „Náš projekt v Kyjově pokračuje, architekti pracují a jsem optimistický, že se nám podaří realizovat opravdu něco výjimečného. Zatím jsme ve fázi projektování,“ uvedl Buxbaum, který žije ve Švýcarsku. 

Miroslav Tichý svá díla nikdy neprodával, ale občas přistoupil na výměnu za obraz, který se mu líbil. Tento princip převzala i Nadace Tichý oceán, jejímž cílem je sbírat, uchovat a prezentovat práce Miroslava Tichého. Fotografie autora směňuje za umělecká díla výtvarníků z celého světa, kteří mají o fotografie Tichého zájem a nebudou je dále prodávat. Touto cestou vzniká sbírka současného mezinárodního umění „Artists for Tichy – Tichy for Artists“, kterou by nadace chtěla představit veřejnosti. 


  Foto: archiv R. Buxbauma.


Žádné komentáře:

Okomentovat