neděle 4. října 2020

Kameny zmizelých nedají zapomenout

Kyjov - Na Masarykově náměstí před vraty domu číslo 16 se v žulové dlažbě na chodníku leskne šest mosazných destiček. Pět z nich připomíná jména kyjovských Židů, obyvatele domu, kteří se stali obětmi holocaustu. Dlaždice z betonu s hranou 15 centimetrů zakončené mosaznými destičkami nesou jména Pavla a Jiřího Baderových a Anežky, Eriky a Hanuše Tauberových. 



Vznik pietního místa iniciovali pamětníci, manželé Wernerovi. Věra Weberová, rozená Baderová, se svou matkou, ostatními členy rodiny a většinou kyjovských Židů byli deportováni roku 1943 do ghetta v Terezíně. Dívce bylo tehdy devět let. Terezín fungoval jako přestupní stanice do vyhlazovacích koncentračních táborů, především do Osvětimi – Březinky v okupovaném Polsku. Věře s maminkou se zde však podařilo zůstat a přežít. Dožily se osvobození a konce druhé světové války. Její otec, bratr a širší rodina se však z nacistických lágrů již nevrátili. Stejný osud potkal většinu obyvatel Kyjova židovského původu. Na jednom z pamětních kamenů je vyrytý QR kód a zájemci pomocí chytrých telefonů tak mohou získat podrobné informace o historii židovství v Kyjově.

„V našem městě je to již druhé pietní místo tohoto druhu. Historicky první kámen zmizelých jsme zhruba před rokem zapustili do chodníku v Jungmannově ulici. Odkazuje na kyjovskou rodačku Reginu Joklovou. Na jednu stranu jsem moc rád, že v Kyjově tato mementa přibývají, na stranu druhou si tím bolestně uvědomujeme, kolik zmařených životů mají nacisté na svědomí,“ řekl na úvod piety starosta František Lukl.

V Německu se vžilo označení těchto minipamátníčků jako Stolpersteine, doslova „kameny, o které se má klopýtnout“. U nás používáme častěji název Kameny zmizelých. Myšlenku na originální a pro všechny dostupné památníky obětí nacismu dostal německý umělec Gunter Demnig již v roce 1993 a v roce 1995 vsadil první kameny do dlažby v Kolíně nad Rýnem a v Berlíně. Během následujících let se jeho iniciativa stala populární a nalezla širokou odezvu v řadě evropských měst. V Praze vznikla první pietní místa s Kameny v roce 2008, v Brně v roce 2010 a v Kyjově v roce 2019.






Žádné komentáře:

Okomentovat