pátek 26. června 2020

Centrum Fénix se znovu otevírá pro seniory

Kyjov - V pondělí 22. června se po tříměsíční přestávce kvůli koronavirové epidemii Sociálně-psychiatrické centrum - Fénix v Kyjově znovu otevřelo seniorům. Ministerstvo práce a sociálních věcí stanovilo toto datum s ohledem na rizikovost cílové skupiny denního stacionáře.

„S klienty a jejich rodinnými příslušníky jsme byli v kontaktu telefonicky, u některých našich uživatelů se objevovaly úzkostné stavy, vzpomínky na prožitou válku a podobně,“ přibližuje vedoucí stacionáře Radka Galanová. „Po telefonu jsme poskytovali praktické poradenství i nahrazovali chybějící sociální kontakt. Toto období ale znamenalo především enormní zátěž pro blízké našich uživatelů, kteří poskytovali péči 24 hodin denně.“
Relaxační koutek.
Pracovníci centra zareagovali pružně na nastalou situaci, šili roušky a rozváželi je klientům, jejich příbuzným a dalším potřebným. Od Nadace Karel Komárek Family Foundation se jim podařilo získat nadační příspěvek a za peníze pořídili dva šicí stroje, materiál na výrobu roušek, žehličku, žehlící prkno a další potřebné věci. Čas využili také ke zvelebení prostor stacionáře, vymalovali stěny, nalepili fototapety s přírodními motivy a zařídili relaxační odpočinkovou zónu nábytkem. Pokračovali také v péči o rostliny a výsadbě bylinkové zahrady. Senioři mají k dispozici vyvýšené záhony, tak aby jim zahradnické práce, na které byly celý život zvyklí, nečinily obtíže.
„Naše pracovnice se zapojily do projektu Evropské unie Zahradní terapie. Loni kolegyně prošly školením, letos zavádíme zahradní terapii do praxe. A v rámci tohoto projektu získáme další vyvýšené záhony, síta na sušení bylin a jiné potřebné věci,“ informuje sociální pracovnice centra Věra Berková, které se podařilo oslovit a získat mnoho nových sponzorů. „Dělám to ve svém volném čase, baví mě to,“ říká, „všechno je založeno na dobrých vztazích. Od ledna nás podpořilo několik desítek firem věcnými dary, nikoliv penězi. Tak se nám podařilo například opatřit potřebnou sekačku na trávu.“ Sponzory získala i pro pravidelné dodávky podestýlky a sena pro dva králíčky, které v prostorách centra chovají.
Vyvýšené záhony.
V loňském roce služeb denního stacionáře využívalo 46 uživatelů z Kyjovska a Hodonínska, kterým byla diagnostikována Alzheimerova nemoc, případně jiný typ demence. Službu sociální rehabilitace, která je zaměřena na lidi s psychickým onemocněním, navštěvuje 43 klientů. „V době, nouzového stavu se konaly individuální konzultace nebo konzultace po telefonu stejně jako při běžném režimu. Naši pracovníci klienty ale navštěvovali častěji než obvykle. U mnohých uživatelů se objevily úzkosti. I po rozvolnění mimořádných bezpečnostních opatření u některých přetrvávají obavy z nákazy,“ popisuje vedoucí sociální rehabilitace Tomáš Galan. „Tato krizová situace byla pro nás zkouškou, jak můžeme být klientům nablízku, a oceňujeme, jak to všichni zvládli,“ dodává Galan.
Jednou za měsíc bylo zvykem pořádat i společné mezigenerační programy, kterých se účastní obě skupiny. „Vždy máme určité téma a činnost,“ přibližuje sociální pracovnice Berková. „Senioři například vzpomínají, co všechno se připravovalo z brambor, a společně s mladými pak uvaří třeba bramborové šulánky s mákem.“ Společné programy fungují i ve spolupráci s praktickou školou v Kyjově, s Domovem Horizont a se zdravotní školou. Rádi by navázali vztah i s mateřskými školami, ale koronavirová krize tyto snahy prozatím zbrzdila.





Žádné komentáře:

Okomentovat