sobota 30. května 2020

Zámek v Miloticích vylepšil prohlídkovou trasu

Milotice – Od úterý 26. května zahájil plný provoz Státní zámek Milotice. Bude otevřeno každý den mimo pondělí od 9 do 16 hodin, tak jako to bylo obvyklé v minulých letech. Změny ale jsou: prohlídky budou mít kapacitu maximálně 12 osob namísto běžných 25. Návštěvníci musí mít roušky. Informace o fungování ve zvláštním režimu jsou na webu zámku a také na tabulích v zámeckém areálu.

„Odložený start sezony jsme mimo jiné využili k obměně a významnému doplnění prohlídkové trasy, takže většina místností byla obohacena o další vybavení z našich depozitářů,“ pochlubil se Václav Lunga, pracovník zámku pro vztahy s veřejností. „Největší změny prodělala pracovna hraběnky, kulečníkový pokoj, čínský salon a hostinský pokoj. Interiéry teď působí zabydleněji, jsou bohatší a více odpovídají stavu, v jakém se nalézaly za posledních majitelů před rokem 1945. Jedná se o největší zásahy do vnitřního zařízení zámku od roku 2005, kdy vznikla nynější prohlídková trasa,“ upozornil Lunga. 
Byl zaveden také prodej eVstupenek, takže si lidé mohou koupit vstupenku na prohlídku zámku z pohodlí svého domova a nemusí stát řadu u pokladny. Fungovat bude dokonce i půjčování kostýmů, i když v omezeném režimu. „Jeden oděv bude možné zapůjčit jenom jedenkrát denně, poněvadž se pak bude 24 hodin "větrat", aby se mohl použít v dalším dnu,“ informuje mluvčí o postupu, který schválila Krajská hygienická stanice i Státní zdravotní ústav. „Takže návštěvník, který přijde odpoledne, už zkrátka nebude mít takový výběr jako ten dopolední.“ 
Zámecké zahrady a zahradnictví jsou v Miloticích otevřeny už od 11. dubna. Za pěkného počasí sem přichází hodně návštěvníků a někteří si dělají na trávníku i piknik. „Přivíráme oko, normálně se na trávníky vstupovat nemůže. Nesmí si ovšem udělat piknik v ústřední ploše parku - pokud to bude někde bokem, vzadu mezi stromy, tak není problém,“ podotýká Lunga. 

Zámek v Miloticích zve opět k návštěvám, je možné si půjčit i kostýmy. (Foto: zdroj internet)
„Co se týká ztrát, tak cca 3 000 školních dětí nepřijede na klasické kostýmové prohlídky, které pořádáme v květnu a červnu, ruší se objednané zájezdy. Takže takových 4 000 objednaných osob nepřijede, a to nepočítám nenahlášené běžné návštěvníky, kteří za uplynulé dva měsíce nemohli přijít,“ vyjmenovává negativní ekonomické dopady pandemie koronaviru na správu zámku v Miloticích Lunga. „Uvažujeme, že bychom o letních prázdninách měli otevřeno i v pondělí, tedy non stop 7 dní v týdnu, ale konečné rozhodnutí padne až v průběhu června. A to podle toho, co ukážou první týdny po otevření - jestli lidé budou chodit na prohlídky nebo ne, sami nevíme, co máme čekat, ale jsme připraveni na všechno,“ uzavírá PR pracovník.





Žádné komentáře:

Okomentovat