pátek 27. prosince 2019

Vysypali hesla moukou. V Kyjově se protestovalo

Kyjov - „Chvilku pro demokracii“ si našli účastníci protestní akce v Kyjově v pondělí 16. prosince. Shromáždění za odstoupení premiéra Babiše se v tento den konala více než ve 200 obcích a městech po celé republice, lidé se sešli také například v Hodoníně nebo Břeclavi.

„Cítím, že je třeba bránit ohroženou demokracii u nás, proto jsem přišel,“ řekl jeden z Kyjováků. Pořadatelé shrnuli vývoj událostí kolem premiéra posledního období a dodali, že důvodů plnit náměstí přibývá. „Audit Evropské komise definitivně potvrdil, že Andrej Babiš neoprávněně načerpal stamiliony. V tuto chvíli za něj tyto peníze platíme my všichni z našich daní. Andrej Babiš musí vrátit, co mu nepatří a přestat si nás brát jako rukojmí. Česká republika není jeho firma,“ zaznělo na náměstí z oficiálního prohlášení spolku Milion chvilek. Na závěr setkání lidé na prostranství před kostelem vysypali moukou hesla. Vedle důrazného požadavku „Demisi!“ nebo „Bureši odstup!“ byl vytvořen například i vzkaz tohoto znění: „Ježíšku, nového premiéra. Dík.“

Lidé přišli vyjádřit svůj názor a podpořit demokracii
Den na to, v úterý 17. prosince, spolek Milion chvilek pro demokracii zorganizoval v Praze akci Budoucnost bez Babiše. Průvod asi 15 000 účastníků zamířil z Václavského náměstí před úřad vlády, kde promluvilo šest politiků opozičních strach.
Předseda Pirátů Ivan Bartoš upozornil na špatnou politickou kulturu a ohrožení svobody slova. „Pravda je relativizována, stát není řízen transparentně, hrozí ovládnutí státu a státní správy,“ varoval politik.
Jeho slova potvrdila i Mirka Němcová, poslankyně ODS, podle které hrozí oligarchizace České republiky. „Máme prvního premiéra po roce 1989, který je veden v seznamech StB. Máme prvního premiéra po roce 1989, který je ve své funkci trestně stíhán. Máme prvního premiéra po roce 1989, který je v trvalém konfliktu zájmů,“ zdůraznila Němcová. Spojení Babiš-Zeman-Okamura-Filip označila za toxické.
Oba politici vidí řešení problémů ohrožujících demokracii ve spolupráci demokratických politiků a občanské společnosti. Podle Milionu chvilek se za uplynulý rok nejenom podařilo dvakrát zaplnit Letnou a proběhla řada demonstrací po celé republice, ale stovky lidí se nově zapojily do politiky.

Svůj důrazný požadavek demonstrující vysypali na dlažbě moukou.
„Novinář Hvížďala napsal, že platilo ve světě pravidlo, že stačí, aby tři procenta lidí vyšly do ulic a znamená to konec vlády,“ poznamenal organizátor protestních akcí a zastupitel Petr Valihrach z Kyjova. „Teď už to bohužel neplatí. Ale smysl demonstrovat má.“
Ve čtvrtek 19. prosince se protestovalo v krajských městech, akcí se zúčastnily stovky lidí.
 



Žádné komentáře:

Okomentovat