pátek 1. listopadu 2019

Trpěl jsem jako Job, vzpomíná znalec umění Petratur

Kyjov – Unikátní výstavu portrétů znalce a sběratele výtvarného umění Vojtěcha Petratura z Veselí nad Moravou uspořádali v kyjovské galerii Doma. Portréty vznikly před dvaceti lety, Petratur seděl modelem významným malířům, se kterými se přátelil. 

Znalec a sběratel umění Vojtěch Petratur. Vlevo portrét od Josefa Hnízdila.
„Troufám si říct, že je to jediná sbírka tohoto typu v celé republice,“ konstatuje Vojtěch Petratur. Pochází z Blatnice pod svatým Antonínkem. Pracoval v Praze, a protože ho celý život zajímalo výtvarné umění, měl v tomto oboru mnoho dobrých přátel. „Nejlepší nápady vznikají v hospodě,“ poznamenal, „a tak i tento.“ Umělci si stěžovali na nedostatek inspirace a Petratura napadlo, že by bylo dobré se vrátit k žánru portrétu. Bylo rozhodnuto, že se bude malovat jedna tvář, jeden člověk. „Ty jsi výrazný typ, budeme malovat tebe,“ padla volba na Vojtěcha.

Všechny portréty Petratur hodnotí jako velmi dobré, za nejvzácnější po umělecké stránce považuje portrét od Josefa Hnízdila. „Byl to velice precizní malíř. Zatímco u ostatních, třeba Komárka, Bubláka nebo Hodonského, se při portrétování kecalo, popíjelo pivo a kouřilo, u Hnízdila jsem se nesměl ani hnout. Seděl jsem na úzké židličce, na vyvýšeném pódiu – jako socha. Víc jak hodinu. Trpěl jsem jako Job,“ usmívá se už dnes při vzpomínce milovník umění a dodává, že Hnízdil v době, kdy žil v Americe, portrétoval dokonce slavného operního pěvce Luciana Pavarottiho. 

Výstavu uvedli v loňském roce také ve Veselí nad Moravou k 80. narozeninám Vojtěcha Petratura, držitele Ceny města Veselí nad Moravou za propagaci výtvarného umění a zpřístupnění veselské i regionální veřejnosti. V Kyjově expozice potrvá do 3. listopadu.




Žádné komentáře:

Okomentovat