čtvrtek 3. října 2019

Zažít Kyjov jinak - hodně zábavy s malými náklady

Kyjov – Druhý ročník sousedské slavnosti „Zažít Kyjov jinak“ přinesl opět pestrou programovou nabídku pro obyvatele města. Akce, založená na principu vzájemné výpomoci a dobrovolnického nasazení, probíhala na náměstí před gymnáziem a v parku. Připojila se i blízká knihovna.

První část sobotního programu byla určena hlavně dětem, odpoledne se konaly hudební koncerty. „Kapely vystupují bez nároku na honorář,“ uvedla členka organizačního týmu akce Zuzana Šrahůlková. „Město zapůjčilo stánky, takže se zde každý, kdo má co nabídnout ostatním, může zdarma prezentovat.“ Toho využily neziskové organizace i zájmové spolky, ale především jednotlivci. Svoji kolekci šatů ve stánku u gymnázia předvedla začínající designérka oděvů a šperků Radomíra Klouparová z Kyjova. Prostor náměstíčka jí posloužil jako molo pro módní přehlídku. Originální textilní „skřítky z kyjovského lesa“ si „sousedé“ mohli zakoupit u stánku Lenky Navrátilové, která tímto způsobem hledá podporu pro vydání své první knihy pro děti. „Ráda šiju i píšu, tak jsem to skloubila dohromady,“ usmívá se.

Relaxační chodníček z přírodních materiálů.
 Na stanovišti Českého svazu ochránců přírody a lesní mateřské školky si děti vyzkoušely poznávání rostlin, se kterými se ve svém okolí setkávají, nebo se bosýma nožkama prošly po relaxačním chodníku z přírodních materiálů. Téma ochrany životního prostředí a koncept zero waste - života bez obalu jsou přítomné i v aktivitě Soni Šaradinové, která organizuje charitativní dětský bazárek. „Děti rychle rostou, oblečení většinou nezničí, a tak jsem chtěla nabídnout možnost k jeho dalšímu využití,“ říká mladá žena. Za poplatek padesáti korun si zájemci mohli odnést vše, co se jim pro děti hodí. Výtěžek z bazárku Šaradinová rozděluje mezi azylový dům pro matky s dětmi a kojenecký ústav v Kyjově. 

Soutěž o nejlepší pomazánku a chléb. 
„Je to nízkorozpočtová akce a těší nás velký zájem lidí, kteří mají chuť se do sousedské slavnosti zapojit. Program je ještě bohatší než v minulém roce. Divadla, výtvarné dílničky pro děti, lanová dráha v parku, psí sporty, umisťovací výstava koček, basketbalové utkání, koncerty, výstavy, autorské čtení a další. Uspořádali jsme tombolu, do které každý ze stánků něco věnuje. Výtěžek použijeme na sousedskou slavnost v příštím roce. Vážíme si podpory, kterou nám město poskytuje,“ zdůraznila Šrahůlková. Kyjov se tak připojil k celostátní akci Zažít město jinak. Kromě Prahy se slavnost konala ve třiceti dalších městech, například v Brně, v Uherském Hradišti nebo ve Veselí nad Moravou










Žádné komentáře:

Okomentovat