sobota 28. září 2019

Klasická černobílá fotografie bude vždycky „in“

Kyjov – Kdo se zajímá o fotografii, neměl by si nechat ujít výstavu v Galerii Doma. Jiří Nováček, rodák ze Znojma, zde prezentuje své černobílé fotografie pořízené klasickou technikou.

Jiří Nováček fotí na klasické černobílé filmy.
Fotografování je pro třiašedesátiletého Nováčka celoživotní zálibou. „Vždycky byl hodně podnikavý a na focení si dokázal vydělat peníze, už když jsme spolu studovali,“ vzpomíná Stanislav Pokorný z Kyjova. S Jiřím se seznámili na nástavbovém studiu ekonomiky cestovního ruchu v Táboře. Nováček pak žil dlouhé roky v Olomouci, později v Praze a nyní bydlí v Neratovicích, severně od Prahy. 

„Jirka Nováček je jedna z nejvýraznějších postav na webu Temnakomora.cz, má velké zkušenosti s technikou, sleduji jeho tvorbu, a proto jsem rád na výstavu přijel,“ sdělil fotografův fanoušek Jaroslav Vacek z Lipníka nad Bečvou, který sám rovněž fotí i vystavuje. „Fotografie jsou úžasné, moc se mi líbí,“ zhodnotila snímky návštěvnice vernisáže v galerii.


Nováček vybral na výstavu fotografie pořízené v průběhu let 1974 až 2019, což je dlouhé období 45 let. Z tisíce snímků zvolil ty, které ho nejsilněji oslovily. Fotografie nedoplňují popisky, ale autor si přesně vybavil místo, čas i okolnosti pořízeného snímku a zájemcům nabídl komentovanou prohlídku svého díla. „Soustřeďuji se na oční kontakt s lidmi,“ přibližuje fotograf. „Pokud vás pohledem akceptují, pak můžete fotit, co chcete. Jenom si musíte počkat na ten správný okamžik. Velice hezky se fotí v cizině, lidé jsou vstřícní, komunikativní, otevření. Nejhůř se fotí v české kotlině, v Praze, na malých českých obcích,“ konstatuje fotograf. 

O hudební produkci se postarali Nachmelení starci. Zleva Jiří Lunga a Petr Moudrý.

Zatímco většina lidí se po nástupu digitalizace začala zbavovat fotoaparátů na film jako něčeho překonaného, Nováček zůstal tradiční technice věrný. Užívá si chvíle v temné komoře při zvětšování klasickým způsobem „na stříbro“ a rád si máčí ruce ve vývojce při vyvolávání fotografií na papír. Takto strávil stovky a tisíce hodin. „Jirka je na sebe velmi náročný, perfekcionistický a při práci až úzkostlivě pedantický, všechno má své přesné místo,“ podotýká jeho přítel Staňa Pokorný.
Nováček vystavuje samostatně a účastní se i skupinových výstav, umístil se ve fotografických soutěží. „Dobrá fotka umí mluvit sama za sebe. Pokud divák v té fotce něco uvidí, něco ho osloví, pak jsem spokojen,“ uzavírá svou pozvánku na expozici fotograf. 


„Tahle dívka mi očima řekla, že je šťastná,“ říká fotograf Jiří Nováček.

Výstava v kyjovské Galerii Doma potrvá do 5. října.

Žádné komentáře:

Okomentovat