sobota 4. května 2019

Humorista Hiršl a básník Janas přitáhli své ctitele

Kyjov - Symbiózu kresleného humoru a poezie nabízí výstava v Galerii Doma v Kyjově. Kreslené vtipy Jiřího Hiršla a verše Zdeňka Janase, dvou životních přátel, přilákaly na vernisáž víc než padesátku návštěvníků, kteří zcela zaplnili prostory galerie. Dobrou náladu navodila rytmická hudba kapely z Břeclavska V hnízdě rej, která se inspiruje folklórem.

Přátelé. Zleva: básník Zdeněk Janas a kreslíř Jiří Hiršl.
Předevčírem jsem se v noci probudil a měl jsem takový sen, že moje kresby vás nutí k přemýšlení a Zdeňkovým veršům se smějete,“ poznamenal v úvodním slově kreslíř a humorista Jiří Hiršl. „Naštěstí to tak není, takže jsem rád.“ I v životě se podle něj střídají vážnější momenty s těmi veselejšími, a tak to má být. 
 
Kreslený humor i ilustrace Jiřího Hiršla baví už 26 let čtenáře týdeníku Slovácko. „Některé náměty mám vymyšlené dopředu, ale většinou kreslím aktuálně. Všude s sebou nosím malý skicák – a vždycky mne nakonec něco napadne,“ přibližuje kreslíř. „Nejlepší motivací je redakční uzávěrka.“ 



Kreslený humor Jiřího Hiršla.
Jiří Hiršl se narodil v roce 1954 v Ostravě-Vítkovicích. Po vyučení aranžérem vystudoval na večerní škole obor propagační výtvarnictví při Střední průmyslové škole stavební v Ostravě, později se přestěhoval do Hodonína. Výtvarné a propagační práci se věnoval v zaměstnání a poté na volné noze. V oddělení propagace působil tři roky ve strážnickém kulturním domě a od roku 2011 pracuje v Domě kultury Hodonín. V roce1984 začíná výtvarník publikovat své vtipy v Mladé frontě, časopisu Kmen, Gramorevue, Stadion, v Hanáckých novinách i jinde. 

Autor je od roku 1990 členem České unie karikaturistů a s úspěchem se účastní celostátních i mezinárodních soutěží. V Galerii Doma vystavuje kreslený humor z období posledních pěti let a také grafiku, ex libris, za posledních dvacet let. Jedná se o značku vloženou do knihy, jež charakterizuje majitele knihy. „Snažím se, aby moje ex libris byly trochu veselé, i když prý mají být vážné. Naopak moje kreslené vtipy budí spíše jenom pousmání, ale takový střed se mi líbí, tak se toho snažím držet,“ konstatuje výtvarník. 
 
Ukázka z poezie Zdeňka Janase.

Jeho přítel Zděněk Janas se narodil v roce 1948 ve Strážnici a žije v Hodoníně. Pracoval rovněž v kultuře, v propagaci. Janas podle svých slov „nepíše poezii, jenom zaznamenává věci kolem sebe a v sobě“. Činí tak od mládí, první verše napsal na strážnickém gymnáziu. Publikuje od roku 1967 v časopise Čs. Voják, Květy, Rovnost nebo Brněnský večerník.
V roce 1975 mu vyšla první sbírka básní Moření dřeva, ale netoužil po dalších, neměl ambice se svou poezií prosadit. Nadále však přispíval do různých periodik, předně do literárního časopisu Divoké víno, který však v době normalizace musel ukončit svoji činnost. V elektronické podobě magazín znovu začal vycházet v roce 2002, a to Janase povzbudilo k dalšímu psaní. „V březnu vyšlo 100. číslo časopisu Divoké víno a vypadá to, že bude pokračovat – takže jsem rád,“ dodává autor s tím, že jde o kvalitní projekt. Časopis založil v roce 1964 Ludvík Hesse, otec myšlenky babyboxů a jejich neúnavný propagátor.
Hiršl a Janas se poprvé setkali v roce 1983, hned si padli do oka a stali se z nich celoživotní přátelé. Společně už uspořádali několik výstav, například v Hodoníně v galerii Vednevnoci, v hodonínském kině nebo Mikulově. 
V Galerii Doma bude expozice otevřena do 4. května.




Skupina V hnizdě rej používá tradiční i netradiční hudební nástroje.

.

Žádné komentáře:

Okomentovat