pondělí 1. října 2018

Na Zlatou sobotu přijel kardinál Dominik Duka

Žarošice – Tradiční pouť Zlatá sobota v Žarošicích byla magnetem pro věřící z blízkého i vzdálenějšího okolí už za totality a nyní, v době svobody vyznání, sem přijíždí ještě více lidí, také ze sousedního Slovenska. Venkovní areál za kostelem sv. Anny byl v době hlavní večerní mše jako vždy zcela zaplněný. Kázání pronesl kardinál Dominik Duka, arcibiskup pražský, který na tuto slavnost věřících zavítal už potřetí.

Hlavní mši koncelebroval Dominik kardinál Duka (vlevo).

Po závěrečném požehnání se tradiční průvod s nazdobenými osvětlenými soškami Panny Marie z jednotlivých farností vydal ulicí od kostela lemovanou z obou stran stánky s náboženskými a duchovními předměty, perníkovými srdci a občerstvením směrem dolů, na náves. Sošek, které na ramenou nesli většinou krojovaní, bylo letos pětatřicet.
V tradičním průvodu bylo letos 35 mariánských sošek.

Zlatá sobota v Žarošicích má více než dvě stě let dlouhou historii. V sousední obci Silničná bylo od počátku 14. století významné poutní místo. Roku 1785 byla ze Silničné do žarošického kostela přenesena socha Staré Matky Boží a od té doby se všechny poutě konaly zde. Věřící se v Žarošicích scházejí, aby děkovali za přijaté dary, Boží milosti a prosili o ochranu pro sebe i své rodiny, pro celý náš národ.
„Vánoce a žarošická pouť, to jsou pro nás největší svátky v roce,“ říká paní Hana z Dambořic. Příliv poutníků ale zaskočil stánkaře, ve večerních hodinách už došly párky a stála se dlouhá fronta na langoše s kečupem.

Náves o Zlaté sobotě zaplnily davy poutníků




Žádné komentáře:

Okomentovat